Ik heb een heerlijke houmous gemaakt van kikkererwten. Smaakt goed bij een zomerse salade.
Houmous is ook te koop in de supermarkten maar dan zit er een lading slechte vetten in. Nooit kopen dus.
Recept:
350 gare Kikkererwten (als je verse k-erwten neemt dan eerst een nacht weken en een uurtje koken. neem dan 300 gram droge k-erwten)
1 dl Olijfolie
4 teen Knoflook
3/4 tl Komijnpoeder
1 tl Paprikapoeder
1 tl Zout
Cayennepeper
1 dl Tahin
sap van 2 Citroenen
Alles in de keukenmachine (als je die hebt, anders gaat een staafmixer ook) en pureren. bewaren 5-6 dagen in de koelkast in een glazen of stenen pot die je af kunt sluiten. het moet een smeiige massa worden die niet droog is. anders nog wat olijfolie erbij mengen.
Opdienen op een schotel, bestrooien met wat gehakte peterselie, paprika en in het midden een paar hele kikkererwten leggen. Eventueel nog wat olijfolie erbij.
Als je er in je eentje van eet kun je beter wat minder maken omdat je anders kans hebt op bederven.

kikkererwten bevatten tryptofaan.
tahin zit vol met phenylalanine en tyrosine
deze stoffen werken als antidepressiva en mensen die veel houmous eten kunnen dit dan ook gaan ervaren.