Alle artikelen en behandelingsprotocollen zijn volgens het zelfzorg principe geschreven. Bij zelfzorg is niet de arts of specialist maar de patiënt verantwoordelijk voor het correct uitvoeren van de behandeling. Toch adviseer ik patiënten om bij gezondheidsklachten eerst een arts te raadplegen. Een juiste diagnose is ook bij een zelfzorgtraject van onschatbare waarde. Als u reeds onder behandeling bent van een arts overleg dan met uw arts voordat u voedingssupplementen gaat gebruiken.

Copyright © 2007 - pilliewillie.nl

SLIM -- een revolutionaire visie

Heeft u er wel eens aan gedacht dat uw gewichtstoename niets met te veel eten of te weinig beweging te maken hoeft te hebben? Dat klinkt misschien vreemd, maar recent wetenschappelijk onderzoek geeft aan dat bij meer dan de helft van alle mensen van wie het gewicht langzaam toeneemt er een lichamelijke oorzaak te vinden is.

Te veel eten heeft vaak een lichamelijke oorzaak

De algemene opvatting is dat te veel eten en te weinig bewegen overgewicht veroorzaakt. Maar als minder eten en meer bewegen voor u de oplossing zou zijn, waarom is afvallen dan zo moeilijk? U heeft vast wel eens geprobeerd door meer te bewegen en minder te eten af te vallen. Maar na verloop van tijd valt u ondanks uw training in de sportschool geen gram meer af terwijl u de hele dag door honger heeft. Heeft u er echter wel eens bij stil gestaan dat die hongergevoelens een lichamelijke oorzaak zouden kunnen hebben? Het kan namelijk zijn dat uw verzadigingssysteem1,2 niet goed werkt en dat u daardoor honger blijft houden. Misschien worden de verzadigingssignalen die uw lichaam afgeeft, te laat3 of helemaal niet opgemerkt5,6,7. Hierdoor eet u regelmatig te veel en vormt voeding de hele dag door een grote verleiding voor u en dat is heel vervelend als u gewicht wilt verliezen4.
Is uw verbranding misschien
ook tot een kaarvlam verlaagd

In dit boek wordt uitgelegd hoe u uw gevoel van verzadiging kunt laten toenemen en hoe u er voor kan zorgen dat uw voeding geleidelijker in uw lichaam wordt opgenomen waardoor u minder snel honger heeft.

Heel veel mensen met overgewicht blijken echter helemaal niet te veel te eten maar komen toch in gewicht aan. Dat zou bij u ook het geval kunnen zijn. Uw lichaam kan dan heel zuinig met energie om gaan en heeft daarom maar weinig calorieën nodig. Deze efficiënte verbranding kan “in uw genen zitten”8, maar kan ook zijn veroorzaakt doordat u vaak een dieet heeft gevolgd waarbij uw voeding maar weinig calorieën mocht bevatten9,10

Daarom wordt er in dit boek ook veel aandacht besteed aan hoe u uw verbranding kunt stimuleren. Hierdoor verbrandt u 24 uur per dag meer energie, waardoor u zelfs als u slaapt nog gewicht kwijt raakt.

Te veel snoepen kan een lichamelijke oorzaak hebben

Veel mensen waarbij het gewicht langzaam is toegenomen snoepen te veel. Te veel ongezonde koolhydraatrijke voeding veroorzaakt uiteindelijk overgewicht. Het zal u misschien verbazen maar ook het eten van verkeerde en ongezonde voeding, kan een lichamelijke oorzaak hebben. Meer dan 10% van alle mensen met overgewicht heeft een koolhydraatverslaving. Mensen met een koolhydraatverslaving voelen zich beter als ze meer koolhydraten eten11. Hierdoor wordt zoveel koolhydraatrijke voeding gegeten12 dat dit tot overgewicht leidt. Als u aan koolhydraten verslaafd bent is een koolhydraatarm dieet voor u bijna een onmogelijke opgave13. En misschien heeft u ook al opgemerkt dat u meer koolhydraatrijke voeding eet als u verdrietig, somber of gespannen bent en dat u zich daardoor beter voelt14. In dit boek leest u hoe u een koolhydraatverslaving herkent en wat u hier aan kunt doen.
ik snoep gewoon te veel

Veel lichamelijke oorzaken van overgewicht zijn niet bekend

Bij de huisarts krijgen mensen met overgewicht vaak de mededeling dat ze lichamelijk niets mankeren. Een groot aantal lichamelijke oorzaken van gewichtstoename wordt echter door artsen niet herkend. Neem nu bijvoorbeeld de hormonale stoornis hyperinsulinemie15. Hyperinsulinemie komt bij meer dan een kwart van de Amerikaanse bevolking voor16,17. In Nederland is de situatie niet veel beter29. Deze stoornis wordt veroorzaakt doordat het lichaam ongevoelig is geworden voor insuline18. Hierdoor worden koolhydraten niet verbrand maar als vet opgeslagen19,20. Zonder behandeling leidt hyperinsulinemie vaak tot diabetes type 221. Bij mensen met hyperinsulinemie zit het gewicht voornamelijk rond het middel22, bovendien hebben zij vaak honger, vooral kort na een maaltijd.

Dit roept natuurlijk de vraag op waarom huisartsen niet constateren dat iemand hyperinsulinemie heeft. Het antwoord op deze vraag is even eenvoudig als onthutsend: er wordt niet het benodigde onderzoek gedaan zodat deze stoornis niet wordt opgemerkt23. Bij mensen met hyperinsulinemie zit het gewicht voornamelijk rond het middel24. Mede daardoor neemt bij de Nederlandse bevolking de laatste 10 jaar de ziekte diabetes type II net zo explosief toe25 als overgewicht26. Dit zijn twee aandoeningen die, zoals u zult lezen, veel met elkaar te maken hebben27.

Begin hyperinsulinemie

In dit boek wordt de behandeling van hyperinsulinemie uitvoerig uitgelegd. Bij deze behandeling gaat het er in principe niet om hoeveel calorieën er in uw voeding zitten. U kunt dus, binnen zekere grenzen, net zo veel eten als u wilt.

Ook uw gewichtstoename kan een lichamelijke oorzaak hebben waardoor al uw inspanningen om uw gewicht te verminderen op niets zijn uitgelopen of maar weinig effect hebben gehad. Daarom krijgt u in dit boek een duidelijke uitleg hoe u de lichamelijke oorzaken van gewichtstoename kunt herkennen en wat u hier aan kunt doen.

Een goede behandeling begint bij een juiste diagnose

Een goede behandeling begint bij een juiste diagnose. U moet eerst weten wat er precies met u aan de hand is voor u het juiste behandelingsprogramma kunt kiezen. Daar is tijd voor nodig. Neem voor het herkennen van de mogelijke oorzaken van uw gewichtstoename rustig de tijd. Ga niet over één nacht ijs. Deze aanpak verschilt van alle tot nu toe bekende afslankprogramma’s. Er wordt niet direct gegrepen naar een behandeling met voeding en beweging maar er wordt eerst onderzocht wat voor u de beste methode is. Daarom duurt het in het algemeen wat langer voordat u de eerste resultaten door de weegschaal bevestigd ziet.

De huisarts kan u helpen

U kunt dit boek gebruiken om zelf uit te zoeken waarom uw gewicht de laatste jaren zo is toegenomen. Toch is het verstandig om hierbij uw huisarts te betrekken. De huisarts kan u helpen met een aantal onderzoeken die nodig zijn om precies te kunnen vaststellen wat er met u aan de hand is. In dit boek vindt u daarom ook extra informatie die u met uw huisarts kunt bespreken.

Als u eenmaal weet wat de oorzaak is, kan uw arts mogelijk ook een rol spelen bij de behandeling. 25% van alle mensen met overgewicht kan namelijk door een behandeling met de juiste geneesmiddelen gewicht verliezen. Een dieet is vaak niet eens nodig. Deze mensen hebben stoornissen zoals een koolhydraatverslaving, schildklierproblemen of een testosterontekort.

Orthomoleculaire artsen en therapeuten kunnen u ook helpen

Lichamelijke oorzaken van gewichtstoename zoals verminderde verzadiging, verlaagde verbranding en hyperinsulinemie kunnen beter met behulp van voedingssupplementen worden behandeld. Artsen en therapeuten gespecialiseerd in de orthomoleculaire geneeskunde kunnen u daar bij helpen. Zij weten veel over het gebruik van deze suplementen.

Overleg ook met uw diëtist(e)

Misschien heeft u al contact met een diëtist(e). Een diëtist(e) heeft veel ervaring met het gebruik van voeding bij de behandeling van overgewicht. Maak van deze ervaring gebruik door met hem of haar te overleggen. De inzet van een diëtist(e) is met name belangrijk bij de behandeling van hyperinsulinemie, een verminderd verzadigingsgevoel en een koolhydraatverslaving.

Vergeet uw sportinstructeur niet

Veel mensen met overgewicht volgen in de sportschool een trainingsprogramma dat er op gericht is om calorieën te verbranden. Het is echter veel effectiever om een manier van sporten te kiezen die er op gericht is om uw totale verbranding te verhogen28. Want als u uw totale verbranding verhoogt verbrandt u de hele dag meer calorieën. U verbrandt dan veel meer dan dat ene uurtje fietsen op de sportschool. Uw sportinstructeur kan u helpen met een trainingsprogramma gericht op het verhogen van uw verbranding. In dit boek leest u daar meer over.
  1. Gastrointestinal hormones and regulation of food intake
  2. Leptin signaling in the hypothalamus: emphasis on energy homeostasis and leptin resistance
  3. Appetite regulation and energy bala
  4. Elevated leptin: consequence or cause of obesity?
  5. The hypothalamus, hormones, and hunger: alterations in human obesity and ill
  6. Gut hormones as peripheral anti obesity targets
  7. Basal and postprandial plasma levels of PYY, ghrelin, cholecystokinin, gastrin and insulin in women with moderate and morbid obesity and metabolic synd
  8. Low resting metabolic rate as a risk factor for weight gain: role of the sympathetic nervous system
  9. Adaptation to low energy intakes: the responses and limits to low intakes in infants, children and adults
  10. Fasting--wrong in obesity
  11. Carbohydrate cravings: a disorder of food intake and mood
  12. Brain serotonin, carbohydrate-craving, obesity and depression
  13. Carbohydrate craving. Relationship between carbohydrate intake and disorders of mood
  14. Does carbohydrate-rich, protein-poor food prevent a deterioration of mood and cognitive performance of stress-prone subjects when subjected to a stressful task?
  15. Hyperinsulinism. Causes and mechanisms
  16. Basal and postprandial plasma levels of PYY, ghrelin, cholecystokinin, gastrin and insulin in women with moderate and morbid obesity and metabolic syndrome
  17. Obesity and the metabolic syndrome
  18. Hyperinsulinism syndromes caused by insulin resistance
  19. Dietary carbohydrate's effects on lipogenesis and the relationship of lipogenesis to blood insulin and glucose concentrations
  20. Postprandial de novo lipogenesis and metabolic changes induced by a high-carbohydrate, low-fat meal in lean and overweight men
  21. The insulin resistance syndrome: physiological considerations
  22. Visceral and subcutaneous adiposity: are both potential therapeutic targets for tackling the metabolic syndrome?
  23. Laboratorial evaluation and diagnosis of insulin resistance
  24. Fasting serum insulin and the homeostasis model of insulin resistance (HOMA-IR) in the monitoring of lifestyle interventions in obese perso
  25. Global Prevalence of Diabetes
  26. Overgewicht, definitie, ernst en omvang
  27. Obesity: the emerging cost of economic prosperity
  28. Physical activity and resting metabolic rate
  29. The prevalence of the metabolic syndrome in the Netherlands: increased risk of cardiovascular diseases and diabetes mellitus type 2 in one quarter of persons under 60
  30. The metabolic syndrome in women
  31. Impaired cholecystokinin secretion and disturbed appetite regulation in women with polycystic ovary syndrome
SITE MAP
- Candida: Candida infectie - CVS/ME: Chronische vermoeidheid Syndroom - Diabetische complicaties: Behandeling diabetische complicaties - Neuropathie - Retinopathie - Nefropathie - Bloeduiker stabilisatie - Hart en vaatziekten: Cardiomyopathie en Hartfalen - Cardiomyopathy and Heart Failure - Hoge bloeddruk - Cholesterol verlaging - Aderverkalking (atherosclerose) - Levensverlenging: Levensverlenging - DHEA - Melatonine - 65+ - Kanker: - Ondersteuningstherapie bij kanker - Artrose en artritis: - Artrose - Artritis - Fibromyalgie: - Fibromyalgie - Urinewegen: - Prostaatklachten - Blaasontsteking - Voeding: Voeding wat is er mis mee - Melk - Suiker - Aanvulling onvolwaardige voeding - Vitamine supplementen: Voedingssupplementen - Overgewicht: - Overgewicht - SLIM - Andere artikelen: - HPU - Astma - Multiple Sclerose - Psoriasis - Staar - Depressie - Behandelingsforum - Orthomoleculaire Geneeskunde
Nova Vitae Plus -

Uw keuze: coradefluiter.nl > mijn boeken > slim - een revolutionaire visie

Copyright © Cora de Fluiter

Ondersteun mijn website door een link te plaatsen naar coradefluiter.nl.

  • Voor therapeuten
  • Recensies
  • Resultaten
  • Online spreekuur
  • Wie is Cora?
  • Contact
  • SLIM - een revolutionaire visie
  • Een goede behandeling begint bij de juiste diagnose
  • Introductie van mijn volgende boek