Berichtdoor Cora » Zo Apr 08, 2007 2:03 pm
GRAANRESTRICTIETEST
Voor wie is deze test bedoeld
Hyperinsulinemie (een chronisch verhoogde insulinespiegel) kan worden aangetoond met een bloedonderzoek dat uitgevoerd kan worden via uw huisarts. Bij deze test wordt niet de glucose, maar de insulinespiegel in uw bloed bepaald via een C-peptide meting. Deze C-peptide meting moet zowel voor (nuchter) als na (niet nuchter) het ontbijt worden uitgevoerd. U zult echter merken dat veel artsen dit bloedonderzoek niet voor u willen laten uitvoeren. Zij willen vaak alleen uw glucosewaarde laten bepalen om te zien of u misschien diabetes ontwikkelt, maar deze meting geeft geen uitsluitsel over de insulinewaarde in uw bloed. Uw glucosewaarde kan nl. jarenlang binnen de referentiewaarden blijven omdat uw pancreas (alvleesklier) grote hoeveelheden insuline produceert, met als gevolg hyperinsulinemie.
Gelukkig kunt u met behulp van een graanrestrictie zelf thuis testen of uw overgewicht misschien wordt veroorzaakt door hyperinsulinemie. Deze graanrestrictietest wordt speciaal aanbevolen bij patiënten die:
• merken dat ze na een maaltijd weer snel honger krijgen, of zelfs de hele dag honger hebben
• overgewicht rond het middel hebben ontwikkeld
• vaak moe zijn
Hoe werkt de graanrestrictietest
Bij de graanrestrictiest, die ongeveer 2 tot 3 weken in beslag gaat nemen, is het de bedoeling dat u overdag (ontbijt, lunch en tussendoor) geen graanproducten en ook geen snelverteerbare koolhydraten eet. Voor het avondeten verandert er weinig. U eet het zelfde als u vroeger gewend was alleen verdubbeld u de hoeveelheid groente en halveert u de hoeveelheid koolhydraten zoals aardappel, rijst, pasta etc en slaat u het dessert over.
Door deze aanpassing in de voeding blijven de insulinespiegels, bij hyperinsulinemie patiënten, overdag op een laagniveau. De hongergevoelens kunnen hierdoor minder worden of zelfs in zijn geheel verdwijnen. Als u tijdens de graanrestrictietest overdag geen honger meer heeft dan wordt uw overgewicht veroorzaakt door hyperinsulinemie.
Het zou zo kunnen zijn dat u na de avondmaaltijd toch weer honger krijgt. Probeer in dat geval de koolhydraten in uw avondmaal tijdens de testperiode nog verder te verminderen. Trakteer u zelf op een extra groot stuk vlees of vis om u zelf voor uw inspanningen te belonen.
Help ik val niet af!!
De graanrestrictietest is bedacht om te kunnen onderzoeken of uw insulinespiegel in uw bloed chronisch verhoogd (hyperinsulinemie) is. Het zou kunnen zijn dat u tijdens de testperiode afvalt, dat is dan mooi meegenomen, maar het is niet het eerste doel van deze test.
Ik heb hyperinsulinemie wat nu?
Als u tijdens de testperiode merkt dat u minder hongergevoelens heeft, of minder moe bent, dan heeft u bijna zeker hyperinsulinemie. Stop dan met de test en eet gewoon weer zoals u al jaren lang gewend bent om te zien of uw klachten weer terugkeren. Komen uw klachten terug, dan wordt uw overgewicht zeker veroorzaakt door hyperinsulinemie en is een aanpassing in de voeding aangevuld met een aantal voedingssupplementen zinvol voor u.
Als u na 2 tot 3 weken geen enkelen verbetering merkt wordt uw overgewicht waarschijnlijk niet veroorzaakt door hyperinsulinemie.
Maar het kan ook zijn dat u de veranderingen pas merkt nadat u gestopt bent met de testperiode en weer “normaal” eet.
(Onderstaande waarchuwingen moeten nog ingevuld worden)
Waarschuwing voor mensen met diabetes
Waarschuwing voor mensen met nierziekten
Waarschuwing voor mensen met een ongemerkte koolhydraatverslaving
Een graanrestrictie betekent geen brood
Een graanrestrictie betekent geen brood. Dat betekent waarschijnlijk een grote verandering van uw eetgewoonte. Uw ontbijt en uw lunch, maar ook uw tussendoortjes zullen sterk veranderen en dat is helemaal niet eenvoudig. De volgende informatie geeft u een indruk hoe u brood en andere graanproducten tijdens de graanrestrictietest kunt vervangen, maar geeft u ook een indruk welke voeding u, behalve brood, tijdens de testperiode, nog meer moet laten staan.
Groetjes,
Cora